Επιστολή Δημάρχου Σουφλίου για την άρση των περιορισμών των ξεναγήσεων στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και την περιήγηση στα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΦΛΙΟΥ

Σουφλί, 6 Ιουλίου 2022

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Σουφλίου για την άρση των περιορισμών των ξεναγήσεων στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και την περιήγηση στα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης Σουφλίου. Θετικές προς την ίδια κατεύθυνση οι εισηγήσεις της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Έβρου και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Έβρου.

 

Από τις 17/6/2022 και με βάση την με ΑΠ: 173671/1350/14.06.2022 απόφαση σχετικά με την απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, εντός των δασών, δασικών εκτάσεων, πάρκων και αλσών, ανά Δασαρχείο, δημοσιεύτηκε ανακοίνωση στον ιστότοπο του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης-Σουφλίου (https://dadia-np.gr/?p=6657 ), κατά την οποία «…δεν θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών για όλη την καλοκαιρινή περίοδο τις ημέρες που ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3 ή 4). Τις ίδιες ημέρες δεν θα είναι δυνατή και η περιήγηση στα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου….».

Ο Δήμαρχος Σουφλίου, με το έναυσμα αυτό, απηύθυνε επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αρθεί η παύση της λειτουργίας του λεωφορείου ξενάγησης επισκεπτών στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και η παύση της περιήγησης στα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου.

Ειδικότερα εισηγούνται τα εξής:

  1. Στην περίπτωση κατηγορίας κινδύνου πυρκαγιάς 3:
  • Να επιτρέπεται η μεταφορά επισκεπτών στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών μόνο με όχημα του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης Σουφλίου (νυν ΟΦΥΠΕΚΑ).
  • Να επιτρέπεται η πεζοπορία μόνο στα σηματοδοτημένα μονοπάτια υπό την επίβλεψη  συνοδών.
  1. Στην περίπτωση κατηγορίας κινδύνου πυρκαγιάς 4 & 5:
  • Να επιτρέπεται η μεταφορά επισκεπτών στο παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών μόνο με όχημα του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς- Λευκίμης Σουφλίου (νυν ΟΦΥΠΕΚΑ).
  • Να μην επιτρέπεται η πεζοπορία.

Θα πρέπει να τονισθεί ότι θετικές προς την ίδια κατεύθυνση είναι και οι εισηγήσεις της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Έβρου και της Διεύθυνσης Δασών Ν. Έβρου.

Σημειωτέον ότι οι περιορισμοί αυτοί, αν ληφθεί υπόψη ότι οι ημέρες κατηγορίας κινδύνου 3 ή 4, ενδεχομένως θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά (ήτοι σύνολο 50 ημερών για την περίοδο 1 Ιουλίου-15 Σεπτεμβρίου), δημιουργούν ζήτημα υψίστης σημασίας με αρνητικό αντίκτυπο για την περιοχή.

Δεν μπορεί λοιπόν να μην υπολογιστεί ότι αυτή η ρύθμιση πλήττει την τουριστική κίνηση της θερινής περιόδου του έτους 2022, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στην εξουδετέρωση της προσπάθειας οικοτουριστικής προώθησης της περιοχής και της οικονομικής ανάκαμψης της τοπικής κοινωνίας, που επιχειρείται, μετά την τριετή δυσμενή κατάσταση που επικράτησε λόγω των συνθηκών που έθεσαν τα μέτρα αντιμετώπισης κατά της πανδημίας του ιού covid-19.

Άλλωστε σύμφωνα με την αποκρυσταλλωμένη ιστορική εξέλιξη, οι αιτίες δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας οφείλονται σε κεραυνούς , καύση καλαμιών, σπινθήρες αγροτικών μηχανημάτων, σπινθήρες υλοτομικών αλυσοπρίονων, μελισσοκομικές δραστηριότητες, στρατιωτικές ασκήσεις, παράνομες χωματερές έξω από τους οικισμούς, παράνομη διακίνηση μεταναστών και άλλα αίτια που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια. Ουδέποτε καταγράφηκε στο δάσος της Δαδιάς δασική πυρκαγιά από επισκέπτες που περπατούν στα μονοπάτια ή επισκέπτονται το παρατηρητήριο αρπακτικών πουλιών και το δάσος μέσω οδικών οικοτουριστικών διαδρομών , πόσο μάλλον τη στιγμή που η επίσκεψη αυτή λαμβάνει χώρα μέσω ολιγάριθμων δρομολογίων λεωφορείου, συνοδεία έμπειρων υπαλλήλων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η καθημερινή κίνηση του λεωφορείου, όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή, αντίθετα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία του δάσους από δασικές πυρκαγιές, στο μέτρο που το προσωπικό που κινείται στην περιοχή, έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει άμεσα τους αρμοδίους σε περίπτωση έναρξης μιας πυρκαγιάς στο σημείο ή να αναφέρει δραστηριότητα που εκτελείται και είναι πιθανό να προκαλέσει πυρκαγιά.

We use cookies
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.